Dziś zapraszam was na ciasto które na pewno zrobię jeszcze wiele razy ale w innych wersjach. Jest moim tegorocznym hitem. Kruchy, delikatny spód, wiśnie oraz zaskakująca, lekka i obłędna masa jogurtowa (pieczona!)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g margaryny
- 100g cukru
- 5 żółtek
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr jogurtu naturalnego
- szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 5 białek
- 1 duża puszka brzoskwiń lub miseczka wiśni jak u mnie lub inne owoce ;)
Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schować do lodówki.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej.
Ciasto wyjąć z lodówki 3/4 ciasta wyłożyć na spód. Na to wylać masę na której następnie ułożyć owoce. Resztę ciasta pociąć na paski i ułożyć na górze. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia. Dobrze schłodzić przed podaniem. Przechowywać w lodówce.
No comments:
Post a Comment