Pages

May 19, 2019

Wiśniowa chmurka

Hejka! Matury już prawie dobiegają końca. Został tylko ustny angielski i po tym wakacje mogę uznać za rozpoczęte! 
Dziś zapraszam was na ciasto które na pewno zrobię jeszcze wiele razy ale w innych wersjach. Jest moim tegorocznym hitem. Kruchy, delikatny spód, wiśnie oraz zaskakująca, lekka i obłędna masa jogurtowa (pieczona!)

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 białek
Dodatkowo:
  • 1 duża puszka brzoskwiń lub miseczka wiśni jak u mnie lub inne owoce ;)

Przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schować do lodówki.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. 
Ciasto wyjąć z lodówki 3/4 ciasta wyłożyć na spód. Na to wylać masę na której następnie ułożyć owoce. Resztę ciasta pociąć na paski i ułożyć na górze. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia. Dobrze schłodzić przed podaniem. Przechowywać w lodówce.


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger