Pages

May 27, 2019

Rabarbarowy przekładaniec

Witam! Muszę powiedzieć że wakacje zaczęłam bardzo intensywnie. Bardzo rzadko bywam w domku ale mnie to cieszy bo przynajmniej się nie nudzę. 
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Dziś proponuje wam wyśmienite ciasto: kruchy spód, mus rabarbarowy, krem z kisielu (!) oraz kokosowa pianka. Ciasto wymyśliłam sama ale spokojnie nie obawiajcie się ;) smakuje ono bardzo dobrze i niebywale lekko. 



 Składniki 
Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 250g margaryny
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa truskawkowa:
  • 2x kisiel truskawkowy
  • kostka masła
  • ok szklanki cukru pudru 
Mus rabarbarowy:
  • 1kg rabarbaru
  • pół szklanki cukru (do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
Pianka kokosowa:
  • 5 białek
  • budyń waniliowy
  • szklanka cukru
  • 100g wiórek kokosowych
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1h. Wyjąć i rozwałkować. Wyłożyć do blaszki (22x33cm). Piec 20 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia. 
Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i dusić z cukrem aż do powstania musu. Zdjąć z ognia i dodać żelatyny. Energicznie wymieszać oraz następnie wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (tak aby dało się jeszcze wylać na ciasto).
Kisiele ugotować według przepisu na opakowaniu lecz łącznie w 750ml wody. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem. Stopniowo dodawać kisiel nadal miksując aż do uzyskania kremu. Wyłożyć na ciasto a na to tężejący mus z rabarbaru.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać budyń i wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia w blaszce, rozmiarów takich samych jak ciasto i piec ok 40minut w 150 stopniach. Po wystudzeniu wyłożyć z papieru na ciasto. Posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
SMACZNEGO!!!

1 comment:

  1. Casino, Poker, Cards, & Games - Dr.MCD
    Casino, Poker, Cards, & Games. Located at The 강릉 출장안마 Venue. Enjoy the fun, 태백 출장마사지 relaxation, 동해 출장마사지 and entertainment you 동해 출장마사지 love 아산 출장마사지 at Dr.MCD!

    ReplyDelete

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger